Børn leger på græsset
Artikel

Er du opmærksom på køn i hverdagen?

De fleste af os vil nok ryste på hovedet, hvis vi bliver spurgt, om vi forskelsbehandler børn på baggrund af deres køn. Det er givetvis også rigtigt, at de fleste af os forsøger at undgå det. For efterhånden har vi alle hørt historier om institutioner, der tager pigerne på dukkemuseum og drengene på naturhistorisk museum og om, hvorfor det er en dårlig idé.

Artiklen er udgivet på www.hjemmeunger.dk.

En rapport fra Undervisningsministeriet konkluderer også, at ”I dagtilbud kan børn møde ubevidste kønsstereotype forestillinger, som kan påvirke deres betingelser for at udfolde og udvikle sig.” Det gælder naturligvis ikke alle institutioner, men som hjemmepassere har vi mulighed for ikke at risikere at udsætte vores børn for det. Det kræver til gengæld, at vi selv er opmærksomme på ikke at falde i ”kønsfælden”.

Heldigvis er mange voksne (og institutioner) opmærksomme på ikke at forskelsbehandle børn uhensigtsmæssigt på baggrund af børnenes køn. Det er de fleste læsere her på hjemmeunger.dk givetvis også. Trods de gode ambitioner er det dog svært ikke at falde i fælden engang imellem – det kender jeg fra mig selv. Det skyldes opfattelsen af forskellen på kønnene op gennem tiden og den sprogbrug, der er tradition for, når vi taler om køn. Ubevidst kan vi altså med vores handlinger og sprogbrug komme til blidt at skubbe barnet ind i en af de traditionelle kønsroller – også selvom det ikke er vores intention.

Her får du en række tips til, hvordan vi kan have opmærksomhed på køn i hverdagen, så vi undgår at falde i fælden. Og dermed undgår at begrænse vores børns livsudfoldelse.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ HJEMMEUNGER.DK

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *